Overgevoeligheid voor Shampoos en Cleansers

Een veel voorkomende klacht is een schilferende huid of hoofdhuid of juist haar wat snel vet wordt. Vaak wordt er naar het ingrediënt SLS gewezen als boosdoener terwijl dat voor jou misschien helemaal niet zo hoeft te zijn. Graag vertel ik je wat meer over reinigingsproducten en shampoos en geef ik tips welke reinigers en shampoos werken.

Een reinigingsproduct (dus ook shampoo) doet precies wat het zegt, het reinigt de (hoofd) huid en ontdoet je huid van talg en andere vuiltjes. In het boek Skincleanse van Adina Grigore en het boek de Huid van Yael Adler staat precies uitgelegd dat onze huid een beschermende functie heeft. En daar is het nu precies waar het mis gaat met reinigen. Een huid die uit balans is begint rare kuren te vertonen die je juist wil voorkomen.

Helemaal back to basic dan maar of zelfs niets gebruiken?

Soms is dat beter, maar kijk ook eens naar de ingrediënten en de ph waarde van de shampoo of cleanser die je gebruikt. Onze huid heeft een ph waarde van 5,5 wat best zuur is. Zweet, talg en de hoornlaag zorgen voor ons beschermende laagje. Even ter vergelijking, water is neutraal en heeft een ph waarde van 7. Je hebt uit de commerciële beauty wereld geleerd om je huid netjes twee keer per dag te reinigen en te verzorgen en dit doe je dan ook braaf.

Betekent wel, ondanks dat je nog geen klachten zou hebben, je iedere keer je huid stript van zijn natuurlijke beschermlaag. De ph waarde raakt uit balans waardoor bacteriën een goede kans krijgen om door jouw beschermingsmechanisme heen te breken. Hierdoor kun je klachten krijgen zoals schilfers, een droge huid en roodheden of puistjes.

Dat is natuurlijk niet fijn. Toen ik tiener was en met allerlei smeerseltjes aan de gang ging waarschuwde mijn vader me nog. Als je zo doorgaat krijg je straks wellicht een huidprobleem en gelijk had hij. Ondanks dat ik hele milde producten gebruikte heb ik last van rosacea gekregen en een extreem gevoelige (hoofd) huid.

Daarom ben ik het anders gaan doen en heb ik mijn huidje weer in balans. Ook in onze salon pas ik dit toe. Ik geloof heilig in Less is more, werk met de meest pure producten en ben er niet op uit om producten aan te smeren.

Mijn 9 stappen voor een mooie rustige (hoofd) huid:

 1. Vermijd agressieve ingrediënten. In mijn geval zijn het niet de sulfaten of parfum die voor problemen zorgen maar het stofje cocomidopropyl betaine wat bijna overal inzit. kijk maar eens naar de verpakking van bv je shampoo, dikke kans dat dit stofje erin zit.
 2. Reinig en verzorg je huid eens wat minder, bijvoorbeeld alleen in de avond. S’ochtends alleen een plens water gebruiken of een heerlijk kamille hydrolaat and that’s it.
 3. Was je haar minder vaak, het is even doorbijten maar brengt de hoofdhuid weer in balans
 4. Zorg dat de producten die je gebruikt een ph waarde van om en nabij de 5,5 hebben om zo de beschermingslaag intact te houden.
 5. Gebruik producten met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Hoe minder stoffen erin zitten des te minder kans op een reactie.
 6. Minder eens in je producten, een milde reiniger en een verzorgende olie of crème om je huid te voeden zijn meer dan voldoende. Zo geef je je huid even een break.
 7. Ga eens back to basic en gebruik alleen natuurlijke producten die bij je passen. Ik help je graag om de voor jou geschikte reiniger of gezichtsolie / crème te vinden
 8. Zorg voor voldoende ontspanning en frisse buitenlucht. Je huid zal je dankbaar zijn.
 9. Eet gezond en wat bij jou past. Het heeft geen zin om alle voedselhypes te volgen maar van wat extra vitaminen knapt iedereen op.

 

Maar welke producten kan ik nu het beste gebruiken?

Cleansers zonder cocomidopropyl betaine, sulfaten en andere nare stoffen:

 • Miss Bio’s Dirty Bastard Cleansing melt, een beleving voor je huid als je hem afneemt met een hot towel
 • Kokosolie als oog make-up reiniger
 • Wat Maakt Je Mooi Cleansing Oil op basis van pure oliën
 • Face wash op basis van een kleimasker. Het kamille, Klei en Honing masker bij Zuiver & Ontspannen is nu al legendarisch

 

Shampoos zonder cocomidopropyl betaine en andere nasty’s:

 • Miss Bio’s Ghassoul masker
 • Davines Natural tech shampoos (ph waarde 5,5)
 • Africa Organics Shampoo (helaas niet meer te koop in Nederland)
 • Rahua
 • 100% pure Shampoo van Wat Maakt je Mooi, ook nog eens parfumvrij
 • John Masters (er is ook een parfumvrije variant)

 

 

 

Deze lijst met toppers zal ik regelmatig updaten. Meer fijne fijne tips en weetjes? Op Facebook houden we je op de hoogte https://www.facebook.com/SchoonheidssalonLeeuwen/

 

Tot de volgende blog groetjes Romy Merkus  🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *