Jezelf wegcijferen

                                                                                                             (bron foto: femme.nl)

Jezelf Wegcijferen – Het lijkt heel fijn om het anderen naar de zin te willen maken want als je kind, partner of baas gelukkig is dan ben jij dat ook. Nou helaas, dit is een denkfout die je vroeg of laat opbreekt. Want je maakt jezelf kleiner dan de ander en de behoefte van die ander is belangrijker dan die van jou. Gevolg: Je raakt jezelf kwijt zoals ze dat zo mooi noemen of je raakt burn out. En dat is nou juist het laatste wat je wil. Hoe pak je dat aan?

Kwaliteiten

Om bij het begin waarom je jezelf wegcijfert te beginnen is het fijn om te snappen waarom je dit doet. Een van jouw mooie kwaliteiten is dat je waarscheinlijk erg bescheiden bent. Zet daar het woord TE voor, dus dat je TE bescheiden bent, wat wordt je dan? Juist, daar heb je jouw valkuil te pakken : Jezelf wegcijferen. Jouw uitdaging is om jezelf meer te laten zien en horen. Wat vind jij leuk en belangrijk?

Voorbeeld:

Jouw beste vriendin wil heel graag zaterdag de stad in en daarna een hapje eten en s ’avonds samen nog gezellig naar de bioscoop. Jij denk pfew, een hapje eten vind ik helemaal top maar al die andere dingen erbij worden me echt teveel. Want ik wil nog graag wat in huis doen en aan dat fijne boek kom ik ook niet toe. Bespreek dit dan gewoon zonder er omheen te draaien.

Dat lijkt heel simpel maar dat is het vaak niet want je wil haar niet teleurstellen en in je hoofd gaan er allerlei gedachten rond die blijven zeggen ‘ja maar het is toch leuk en ik zie haar maar zo weinig. Ik vind dat ik dat maar gewoon moet doen want het maakt haar heel gelukkig’.

Dat doen kan natuurlijk altijd en dat is helemaal aan jou. Maar juist dit soort voorbeelden vreten energie omdat je onderbuik gevoel wat anders zegt. Want als je alleen een hapje gaat eten dan kun je  s ’avonds lekker bijtanken met dat fijne boek en dan heb je s ’middags rustig de tijd om het huishouden te doen. Daardoor zet je jezelf op de eerste plek. Als je dat steeds vaker doet dan wordt je minder geleefd. En hoe minder geleefd, hoe blijer jij wordt.

Nu hoor ik je denken, ja maar als het je kinderen zijn die om aandacht vragen of je baas komt met een project wat gisteren eigenlijk al klaar had moeten zijn. Daar kan ik toch geen nee tegen zeggen of over onderhandelen? Toch wel.

Gevolgen:

Bedenk dan eens wat er gebeurd als je het toch zou doen, dus je pakt die klus aan en gaat ermee aan de slag. Je andere werk blijft liggen, je raakt gestrest en probeert 16 uur werk in 8 uur te stoppen en dan is het nog niet klaar. Thuis blijf je erover malen, je slaapt slecht, je staat weer moe op en vergeet dingen. Je gaat fouten maken wat nog meer tijd en energie kost om het te herstellen. Een dikke vette onderhandeling met je baas is dus juist heel goed. Want vol is gewoon vol en het is aan hem/haar om daar een oplossing voor te vinden.

Tip:

Oefen het in hele kleine stapjes en probeer daarbij dicht bij jezelf te blijven. Vind je het spannend om dit zo met je baas of je vriendin te bespreken? Zeg gerust dat je het spannend vind, dat neemt heel wat druk van de ketel en het zorgt voor begrip. Zo kun je samen een andere werkbare planning maken en in het geval met de vriendin, gewoon fijn een paar uurtjes samen hebben.

Herken jij jezelf hierin? Wat vind jij een kwaliteit van bescheidenheid en welke kanten vind je minder fijn? Hoe ga jij er mee om?

Tijdens de Recharge Massage is er ruimte voor een gesprek waarin we samen onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen sparren. Lijkt dat je wel wat? Bel app of mail me dan. ik help je graag…

info@zuiverenontspannen.nl

06-15029748

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *